Få redskaber og teorier om fællesoffentlig ledelse i mellemrummene mellem siloerne, der gør dig i stand til at designe og gennemføre handlinger, der er med til at løse fælles problemer og strategier med mange forskellige parter. Faget strækker sig over to semestre og giver tid til læring.
Dit udbytte
- Aktionslæring på strategisk niveau mhp. udvikling af fællesoffentligt samarbejde
- Kompetencer til at tage konkrete skridt til at igangsætte konkrete ledelsesprojekter
- Viden om den offentlige sektors arbejde med fællesoffentlige strategier
- Indsigt i teorier og empiriske eksempler inden for tværorganisatoriske løsninger
Om faget
Fællesoffentlig ledelse er et strategisk, systematisk og tæt samarbejde mellem flere parter. Ofte udvikles fællesoffentlige indsatser til at løse fælles borgervendte udfordringer og koordinere velfærdsydelser. Dette fag henvender sig til dig, der bevidst ønsker at arbejde sammen med andre om at udvikle strategier sammen med andre og skabe varige forandringer i den offentlige sektor. Du kommer fra sundhedsvæsenet, den sociale sektor, miljø- og klimasektoren, politiet eller andre steder i den offentlige sektor, der arbejder tværoffentligt.
Du får mulighed for at eksperimentere med tværgående organisatoriske løsninger og afprøve, hvordan du selv kan udvikle og iværksætte konkrete forandringsprojekter.
I forløbets første del arbejder du med analyser af konkrete problemstillinger og vi bruger teorier, der forklarer, hvad der ligger politisk og strategisk til grund for øget fællesoffentlig samarbejde. Dit analysearbejde leder frem til kompetencer, du skal anvende i fagets anden del. Med udgangspunkt i strategisk netværksteori, aktionslæring og aktionsforskning skal du igangsætte en selvvalgt mini-intervention i eget ledelsesområde.
Ledelsesambassadøren Jette Runchel har kaldt fællesoffentlig ledelse ”et forfriskende nyt ord, som toplederne i den offentlige sektor bør tage til sig” (Danske Kommuner, september 2020). EVA (Danmarks Evalueringsinstitut) har beskrevet faget ”Fællesoffentlig ledelse” i en rapport fra 2021 og hæfter sig ved, at faget ”viser, at case-baseret ledelse kan fremme transfer, fordi det giver et godt afsæt for at sætte deltagernes egen ledelsesposition i spil”, og peger på, at ”aktionslæring er en metode, som kan fremme transfer, fordi deltagerne arbejder med egne cases og får erfaringer med interventioner i egen praksis, som de kan få sparring til fra underviserne og andre deltagere i kollektiv vejledning”
Temaer
- Fællesoffentlig ledelse og tværorganisatoriske samarbejdsmodeller
- Fokus på ledelse ”i mellemrummene” mellem siloerne i den offentlige sektor
- Styrings- og implementeringsstrategier
- Design af rammer for fællesoffentlige strategier
- Design og gennemførelse af forandringsprojekter
Læringsform
Undervisningen vil være en blanding af forelæsninger, oplæg, og aktivt arbejde med egen problemstilling. Der vil være eksemplariske cases fra gæsteforelæsere og direkte sparring fra de øvrige deltagere. Derudover skal du afprøve forskellige øvelser om bl.a. visualisering af vilkår og muligheder for fællesoffentlig ledelse.
Eksamen
Mundtlig eksamen på baggrund af skriftligt produkt (30 min. inkl. votering).