Obs! Dette fag er en videreudvikling af det tidligere kernefag 'Ledelse af reform og forandring'.
Formål
Den offentlige sektor er blevet reformeret markant gennem de senere år. Reform og forandring er et vilkår for offentlig ledelse i dag, og behovet for forandringsledelse har aldrig været større.
Dit udbytte
- Viden om den nyeste internationale forskning om aktuelle reformer og forandringer
- Grundlæggende forståelse af centrale ledelses- og forandringsteorier, der kan anvendes i praksis
- Indsigt i hvordan forandringsprocesser kan gennemføres på nye refleksive måder og hvordan modstand med forandring håndteres
Om faget
Forandringsledelse i en reform og styringskontekst giver dig en grundlæggende forståelse af forandring som vilkår for offentlig ledelse i dag og skaber indsigt i de udfordringer, du som offentlig leder har i konkrete forandringsprocesser.
Vi tager udgangspunkt i væsentlige politiske reformer og bruger relevante teoretiske begreber og modeller til at forstå forandringerne. Du får indblik i, hvordan forandring, som et organisatorisk fænomen, er blevet behandlet i klassisk og nyere litteratur, og du bliver øvet i at anvende teori og metode til at anlægge en analytisk tilgang til organisatorisk forandring. Du lærer at kunne identificere organisatoriske forandringsproblemstillinger i egen ledelsespraksis for derigennem at kunne reflektere over forandringen.
Temaer
- Forandringsprocesser i organisationer og forandringsteori
- Koblingen mellem forandring og reformer, herunder reformteori og styringsparadigmer
- Ledelse som offentlig værdiskabelse
- Modstand mod forandring og hybrid forandringsledelse
Læringsform
Undervisningen veksler mellem traditionel forelæsning, gæsteoplæg fra bl.a. Carsten Greve, som er reformforsker, videocases, diskussioner og øvelser i faste studiegrupper. Du vil arbejde med dine egne erfaringer og udfordringer, som skal formes som en case i eksamensopgaven.
Eksamen
Projektrapport på 10 til 15 sider hvor du reflekterer over egen ledelsespraksis. Mundtlig eksamen på baggrund af projektrapport med underviser og ekstern censor (30 min. inkl. votering).