De minimum to års relevante erhvervserfaring udgør et adgangskrav til HD2, som sidestilles med kravet om en adgangsgivende uddannelse. Derfor er det ikke muligt at undlade at opfylde dette krav (dvs. "mangle" relevant erhvervserfaring) eller at få dispensation for det.
Det er derfor afgørende, at du sætter dig ind i og forstår, hvad der betragtes som gyldig erhvervserfaring i denne sammenhæng, samt hvordan du dokumenterer den korrekt:
- Tidsramme: Erhvervserfaringen skal være opnået efter eller sideløbende med den adgangsgivende eksamen*, og de to års erhvervserfaring skal være optjent inden studiestart.
- Forudgående erfaring: Erfaring forud for den adgangsgivende eksamen medregnes normalt ikke. (Se evt. længere nede.)
Erhvervserfaringen tæller frem til den næste studiestart på HD2. - Sammensætning af erfaring: De to års relevante erhvervserfaring kan godt sammensættes af flere ansættelsesforhold og kan inkludere både fuldtids- og deltidsarbejde.
- Deltidsarbejde: Deltidsarbejde defineres som minimum 15 timer i gennemsnit om ugen. Ansættelser på mindre end 15 timer i gennemsnit om ugen medregnes ikke.
- Beregning: Erfaringen beregnes ud fra antal måneders fuldtids- eller deltidsarbejde. Et årsgennemsnit af det samlede timeantal kan ikke anvendes.
- Relevant erfaring: Relevante erfaringer indebærer beskæftigelse, der giver indsigt i en virksomheds økonomiske og/eller organisatoriske funktioner.
Elevuddannelser og praktikperioder under eller efter den adgangsgivende eksamen kan medregnes, så længe de er relevante. - Selvstændigt arbejde: Selvstændigt arbejde kan godt anerkendes som gyldig erhvervserfaring.
* Hvis du ikke har opnået to års relevant erhvervserfaring efter eller sideløbende med din adgangsgivende eksamen, men har relevant erfaring fra tidligere, kan du ansøge om en Realkompetencevurdering (RKV) for erhvervserfaring. Det er dog stadig et krav, at du samlet set har to års relevant erhvervserfaring som defineret herover.