”Det går hurtigt derude på verdenshavene og på kontorerne i land. Der stilles hele tiden nye krav inden for grøn omstilling og energioptimering, så vi har brug for at professionalisere indholdet af vores uddannelsestilbud yderligere.”
Mere end 750 fartøjer sejler i dag under Dannebrog, og de administrerer mere end 2.000 skibe. Danske Rederier har sat sig det ambitiøse mål, at skibene skal sejle klimaneutralt i 2050 Skal det lykkes, kræver det udover massive mængde grønne brændstoffer en bestemt ting: ”Uddannelse. Det er et nødvendigt fokus, hvis vi skal følge med udviklingen, som fortsætter uagtet, om vi følger med eller ej. Men det gør vi. Derfor er udviklingen af kompetencer et af de bærende elementer i vores strategi, og det ligger rederierne meget på sinde,” siger Anne Trolle.
Shipping står for en femtedel af den samlede danske eksport, hvilket er den suveræn største. Det faktum kombineret med ca. 25.000 beskæftigede på rederierne viser behovet for at udvikle medarbejdernes kompetencer. Og det hjælper CBS gerne med til.
”CBS har altid haft et godt samarbejde med virksomheder og brancheorganisationer, så vi lytter, når de har noget på hjerte. Vores styrke er, at vi har et stærkt forskningsmiljø inden for shipping på CBS, så derfor har vi ekspertviden og ved både, hvilke udfordringer branchen har i dag, og hvilke udfordringer de står over for i morgen,” siger Martin Jes Iversen, der er prodekan for international uddannelse på CBS. Udover den nye HD2-uddannelse har CBS både en Bachelor i International Shipping and Trade og en MBA i Shipping and Logistics.
CBS søsætter ny HD-uddannelse til Det Blå Danmark
Det forpligter at være en business school. Så når en af verdens største handelsflåder efterspørger mere uddannelse, så lytter man. CBS’ nye HD2 uddannelse, HD2 Maritime, kommer til verden på opfordring fra branchen selv, som står over for store omvæltninger de kommende år. Det kræver ny viden og flere kompetencer, fortæller direktør for Arbejdsmarked, rekruttering og uddannelse i Danske Rederier Anne W. Trolle.
HDUddannelsen bygger på tre søjler: Grøn transformation, digitalisering og geopolitik. Tre megatrends, som ikke isolerer sig til shipping, men alle fagene på uddannelsen griber emnerne fra det maritime perspektiv.
Ifølge Martin Jes Iversen har branchen hængt bagefter på alle tre områder, men der er sket meget de sidste par år, og hastigheden accelerer kun yderligere. ”Nye digitale løsninger kræver, at virksomhederne organiserer sig mere effektivt. Lovgivningen inden for grøn omstilling betyder, at både nationale og internationale myndighederne ændrer spillereglerne for markedet, og på den geopolitiske scene opstår der nye overskrifter dag for dag, som branchen skal navigere efter,” siger Martin Jes Iversen.
Selvom der er nogle mørke skyer i horisonten for Det Blå Danmark, er Anne Trolle ikke i tvivl om, at fremtiden ser lys ud for shippingindustrien. ”Når jeg spørger vores medlemmer, hvad der holder dem vågne om natten, er svaret altid det samme: Er vi i stand til at fastholde og rekruttere de rette kompetencer. Med HD2 Maritime er jeg sikker på, at de kan sove mere trygt” siger Anne Trolle.