Måske er du en af dem der stopper med at investere i krisetider. Måske solgte du dine aktier i Bavarian Nordic, så snart abekopper kom på dagsorden. Eller måske fulgte du heftigt med da GameStop-aktien skød i vejret og købte endda til sidst ind på idéen.
Valg som disse kan virke rationelle. Men i virkeligheden er de drevet af noget helt andet end tankens kraft – nemlig følelserne. Selvom mange vil mene, at de investerer baseret på tal og erfaring, så spiller følelser såsom frygt, spontanitet og adrenalinrus en rolle. Spørg bare dem der forsker, underviser og fascineres af Behavioural Finance.
”Mennesker har eksisteret i et par hundrede tusinde år og har med succes tilpasset sig og overlevet barske miljøer,” fortæller Jimmy Martinez-Correa, Associate Professor i Applied Microeconomics, Ph.d. på CBS. ”Mange af de følelser, og det vi kalder "biases", er faktisk indlejrede, ubevidste beslutninger for at undgå situationer, der kan dræbe os. I dag kan mennesker anvende de samme processer, som de brugte i tusinder af år for at undgå farlige rovdyr til at træffe beslutninger, når de investerer i aktiemarkedet.”
Det er i dag anerkendt, at markedets bevægelser ikke udelukkende er rationelle, og faget Behavioural Finance forsøger at forklare hvorfor. Det gør os ikke blot klogere på markedet, men også vores egen investeringsadfærd.
”At forstå bedre hvordan menneskelige følelser og skævheder driver vores beslutninger kan hjælpe os med at forudse beslutninger, der kan føre til økonomiske fejltagelser. For vi ved nu, at den beslutningsproces, som mennesker har brugt i tusinder af år for at overleve, måske ikke er det bedste værktøj til at træffe bestemte valg, vi står over for i dagens samfund.” fortæller Martinez-Correa.
Både private og professionelle investorer vil næppe indrømme, at de lader sig påvirke af ydre og indre omstændigheder. Men i praksis er det svært ikke at lade følelserne tage over. Martinez-Correa har et godt eksempel på dette:
”Du har måske et mål om at købe et sommerhus om 10 år. Du laver derfor for et år siden en investering med en 10-årig horisont, og når du ser på usikkerheden, og hvad der sker på aktiemarkedet nu, ser du en tendens, der peger mod en recession i den nærmeste fremtid. En naturlig impuls ville være at ændre kurs, lukke ned for den 10-årige investering og løbe væk med kontanterne (selvom du taber en masse penge), ligesom du ville løbe væk i naturen fra noget, der ligner et dødbringende rovdyr.”