Klimaet dominerer den politiske dagsorden lokalt og globalt. Vi står over for store forandringer, hvis vi skal lykkes med at nå de politiske mål i Danmark, hvor udledningen af drivhusgasser skal reduceres med 70 pct. inden 2030. Det stiller store krav til befolkningen, erhvervslivet og lovgiverne. Men også til de embedsmænd, der skal strikke lovgivningen sammen. Sofie Højris Bitzer er en af de embedsmænd. I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder hun og hendes kolleger hver dag med at få enderne mellem de politiske mål og virkeligheden til at mødes. ”Det er ganske udfordrende at få brikkerne i det klimapolitiske puslespil til at passe sammen, så borgere og erhvervsliv kan se meningen med og rimeligheden i den lovgivning, der er nødvendig, for at vi kommer i mål”, siger hun.
Sofie Højris Bitzer er ansat i EU-teamet i ministeriets Center for Global Klimahandling, hvor hun primært arbejder med revision og tilpasning af EU-lovgivning, så den harmonerer med EU’s klimamål og kommer til at bidrage mest muligt til opfyldelse af vores nationale klimamål. Det betyder også, at hun igen og igen skal vurdere lovgivningens konsekvenser for blandt andet danske erhvervsvirksomheder. Her rækker juraens paragraffer ikke altid, og derfor får hun stor nytte af den HD-uddannelse, som hun er i gang med på Copenhagen Business School (CBS).
”Det handler selvfølgelig om, at lovgivningen i EU skal indeholde så stærke danske interesser som muligt, så den matcher vores virkelighed optimalt. Og på en måde, så danske virksomheder får vished for, hvordan deres virkelighed kommer til at se ud i fremtiden. Der har min erhvervsøkonomiske baggrundsviden fra HD-studiet været et absolut plus”, forklarer hun.
Det klimapolitiske puslespil kræver embedsmænd med flere fagligheder
Sofie Højris Bitzer har suppleret juraen med en HD-uddannelse, og det gør det nemmere at agere i trekanten mellem politik, jura og erhvervsliv, når klimamålene skal nås.
HDEn karriere som embedsmand i et ministerium er noget andet, end det Sofie Højris Bitzer så i horisonten, da hun i 2013 begyndte på jurastudiet på Københavns Universitet. Dengang pegede fremtiden mod advokatkontoret, men et studieår i Berlin efterfulgt af et praktikophold på den danske ambassade i Wien fik hende på andre tanker. ”Jeg blev hooked af det internationale og det politiske lovgivningsarbejde, så da jeg på sidste semester af jurastudiet søgte og fik et praktikantjob på Dansk Industris repræsentation i Bruxelles, blev jeg klar over, at det nok var her, min fremtid lå”, forklarer hun. Drejningen i karrieredrømmen blev yderligere styrket, da hun skiftede til Danske Rederiers EU-kontor, hvor hun arbejdede med de politiske såvel som juridiske problemstillinger, som rederibranchen havde i relation til EU.
”Meget af det handlede om klimaspørgsmål, så derfra var springet til mit nuværende job i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet ikke så langt”, siger hun.
Online studier på CBS
Sofie Højris Bitzer startede sin HD-uddannelse i 2020, da hun stadig var i Bruxelles – og midt under Covid-19 pandemien. ”Covid-19 betød, at der var rigtigt meget hjemmetid efter arbejdet. Så timingen var rigtig god til at forfølge den ide, som en medstuderende fra jurastudiet gav mig for år tilbage om at læse HD på et eller andet tidspunkt for at bygge på vores juridiske faglighed”, fortæller hun. At hun var bosiddende i den belgiske hovedstad, var ingen hindring, da CBS også tilbyder HD-uddannelsen online.
Når Sofie Højris Bitzer er færdig med HD1-uddannelsen, har hun planer om at fortsætte yderligere to år med en HD2 specialisering. ”Der er ingen tvivl om, at HD1 har klædt mig bedre på til at agere i trekanten mellem jura, politik og erhvervsøkonomi, og det ønsker jeg at arbejde videre med på en HD2 specialisering”, slutter hun.