En gang om måneden giver CBS Leadership Centre og forskere på Copenhagen Business School Børsens læsere et aktuelt og forskningsbaseret perspektiv på de udfordringer, ledere står med. Denne gang skriver lektor Andreas Wieland og adjunkt Philip Beske-Janssen om forsyningskædens ofte oversete betydning for virksomheders styrkeposition og mulighederne for at levere på krav til f.eks. digitalisering og bæredygtighed.
Fremtidens ledere er velbevandrede i forsyningskæder
Vi bør holde op med kun at tænke i virksomheder. I stedet skal vi tænke i forsyningskæder
Af CBS Leadership CentreDer har været meget snak om supply chains – eller forsyningskæder på dansk – de seneste år. Nogle siger, at vi lige nu lever i forsyningskædens gyldne tidsalder. Den virkelige konkurrence i dag står ikke mellem Apple, Huawei og Samsung, men mellem deres forsyningskæder.
For gennem den lange forsyningskæde fra leverandører til endeligt produkt, fra små stykker plastik og metal til iPhone, skabes et produkt, der har værdi, og som vi er villige til at betale for. Et eksempel er moderne bilers forsyningskæder, der består af titusindvis af knudepunkter.
Hvert knudepunkt er en fabrik, et lager eller et omladningscenter, som f.eks. starter med udvinding af råmaterialer i Afrika, produktion af dele i Asien og slutmontering i Europa. Selv hverdagsprodukter som bøger, kuglepenne eller T-shirts rejser også gennem mange lande og kontinenter. Virksomheden er afhængig af, at der navigeres sikkert imellem alle disse kontaktpunkter.
På trods af forsyningskædens enorme betydning bliver vi ofte først klar over dens eksistens, når noget går galt, f.eks. når et skib blokerer Suezkanalen, eller når en pandemi får os til at indse, hvor afhængige vi er blevet af medicinske produkter fra Asien.
Alligevel antager beslutningstagere fortsat, at problemer kan løses på virksomheds-, markeds- eller landeniveau.
Men forskning viser, at i dag kan mange centrale forhold ikke længere løses inden for virksomheden selv, men kun sammen med et netværk af leverandører, leverandørers leverandører osv.
"Kunstig intelligens vil få indflydelse på forsyningskæderne, både som en udfordring for traditionel ledelse og som muligheder for morgendagens ledere"
Fortrolige med alle led
Vigtigheden af forsyningskæden har også indflydelse på kravene til den øverste ledelse.
Tidligere skulle man læse et teknisk fag, finansiering eller økonomi for at blive ceo. Nu er der mange eksempler på ceo’er, som kommer med erfaring som ansvarlige for forsyningskæden. To velkendte eksempler er Tim Cook fra Apple og Mary Barra fra General Motors.
Supply chain managere får stadigt større betydning i virksomhederne, fordi de er allroundere og brobyggere: De er lige så fortrolige med strategiske beslutninger som med finansielle nøgletal, logistik og indkøb samt digital og grøn omstilling.
I de senere år er geopolitisk viden også blevet mere og mere relevant.
Der er nogle konkrete forklaringer på, hvorfor viden og færdigheder omkring forsyningskæder bliver stadigt vigtigere.
Generelt står vores økonomi over for store forandringer. I en verden, hvor krige, populisme og økologiske kriser truer og forstyrrer de etablerede handelsruter, er forsyningskæder i de sidste tre årtier blevet afgørende og mere komplekse.
Overgangen fra en lineær til en cirkulær økonomi er et eksempel på dette. Faktisk ville “cirkulær forsyningskæde” være et bedre udtryk, fordi det handler om cyklusserne mellem råvareleverandører og kunder. Her er ekspertviden om forsyningskæden mere efterspurgt end nogensinde, men samtidig er kundeintegration også meget vigtigt.
Et andet varmt emne for mange virksomheder er EU’s Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Selve navnet på dette direktiv afslører ikke forsyningskæden, men pointen er, at virksomheder skal have styr på det sociale ansvar i den forudgående del af forsyningskæden. Det handler om juridisk og socialt påkrævet gennemsigtighed, uden hvilken virksomheder mister deres “license to operate”.
Forsyningskædernes betydning er desværre først gået op for politikerne meget sent. I Danmark har man dog erkendt vigtigheden, og man har bl.a. oprettet Styrelsen for Forsyningssikkerhed (SFOS), som har til formål at gøre Danmark klar til forsyningskædernes tidsalder, og som vi arbejder tæt sammen med i vores forskning.
Redskab til grønnere fremtid
Betydningen af forsyningskæden kan særligt godt illustreres i den grønne omstilling, og forsyningskæden har en central rolle i at skabe værdi og løse klima- og biodiversitetskriserne. I Danmark eksporterer vi mange af de beskidte processer i vores værdiskabelse til udlandet. Ofte bebrejder vi Kina for dets høje CO2-udledning, men ser ikke, at produktion til vestlige markeder står for en stor del af Kinas udledning. Disse udledninger burde faktisk bogføres på vores CO2-konto og ikke på Kinas. Tager man forsyningskædens udledninger i betragtning, er Danmark ikke længere så grøn, som vi ofte gerne vil tro.
Det er her, scope 3-emissionerne kommer ind i billedet. Scope 3 er et udtryk for emissioner i forsyningskæden, der ikke genereres af virksomheden selv, men af leverandørerne i forsyningskæden, og som virksomheden selv i stigende grad holdes ansvarlig for.
Brug af data er nøglen til succes i virksomhedens scope 3-håndtering. I dag sporer og kortlægger virksomheder flere og flere detaljer om deres leverandørnetværk. Dataanalyseprocesser og kunstig intelligens er ved at blive etableret som hverdagsværktøjer for ledelsen. Især kunstig intelligens vil få indflydelse på forsyningskæderne, både som en udfordring for traditionel ledelse og som muligheder for morgendagens ledere.
I fremtidens skal ledere være parate til at møde nye udfordringer, arbejde med digitale værktøjer og finde nye, kreative løsninger og muligheder sammen med deres partnere.
Forsyningskædens tidsalder er en spændende tidsalder!
CBS Leadership Centre bringer forskere og ledere sammen om en fælles ambition: At udøve ledelse, der skaber robuste virksomheder og organisationer, som leverer resultater, og som bidrager med transformative løsninger på samfundets vigtigste udfordringer som grøn omstilling, mangfoldighed, digitalisering, innovation og etik.
Fandt du dette interessant? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og få adgang til endnu mere af vores forskning og til vores events.
CBS Efteruddannelse adresserer de store samfundsudfordringer og giver dig mulighed for at lære gennem undervisning og events, som bygger på forskning tæt forbundet med din hverdag.
Udfyld formularen og få:
- Personlige invitationer event invitationer
- Adgang til vores nyeste forskning, når det udkommer i form af artikler, podcast, video
- Mere viden om vores efter- og videreuddannelse