Mens coronapandemien har trampet ubarmhjertigt hen over en betragtelig del af dansk erhvervsliv og hensat mange brancher i økonomisk krise, findes der også nogle, som er gået både tørskoede og mere til gennem krisen. Det gælder bl.a. den danske bio- og life science-industri, der samlet set har klaret sig rigtig flot og modsat mange andre brancher ikke bløder røde tal på bundlinjen.
En af de virksomheder, der har præsteret gode resultater på trods af en verdensomspændende krise, er det globale biovidenskabsselskab Chr. Hansen, der udvikler naturlige løsninger til fødevarer, drikkevarer, kosttilskud og den farmaceutiske industri samt landbrugssektoren. Virksomhedens CFO Lise Skaarup Mortensen er ikke i tvivl om, hvor man skal finde en del af svaret på, at netop bio- og life science-industrien har haft succes også gennem coronakrisen.
”Vi er en branche, som er mindre konjunkturfølsom. Vi laver jo ingredienser til fødevare- og sundhedsindustrien. Og i tider som disse har vi stadig brug for fødevarer og i den grad også for at passe på vores helbred,” siger hun.
Sundhed og bæredygtighed på den globale agenda
Ser man det i et større tidsperspektiv, mener Lise Skaarup Mortensen, at bio- og life science-branchens succes i disse år skyldes en globalt stigende interesse for bl.a. sundhed, bæredygtighed og gode fødevarer. For Chr. Hansen specifikt gælder det, at virksomheden særligt mærker stor efterspørgsel på ernæring uden kemiske tilsætningsstoffer. Noget, som taler ind i det, der er en af virksomhedens kerneprodukter.
”Det kan godt være, at vi er en virksomhed, hvis eksistens er en udløber af, at vi i mange år har kunnet fremstille sunde bakterier, der kan udvikle god ost og yoghurt. Men vi er kommet langt videre, siden virksomheden blev grundlagt for snart 150 år siden. Den her teknologi med naturlige bakterier kan bruges bredt inden for hele fødevareområdet i dag – bl.a. til at beskytte afgrøder i stedet for pesticider og til at mindske brugen af antibiotika til dyrene i staldene ved i stedet at bruge naturlige bakterier,” fortæller hun.
De sidste år har Chr. Hansen særligt haft succes med naturlige bakterier, som kan give en række fødevarer en lang levetid på en naturlig måde, fortæller Lise Skaarup Mortensen. Det betyder, at disse fremover i mange tilfælde vil kunne bruges i stedet for kunstige tilsætningsstoffer, således at man på naturlig vis kan give fødevarer som yoghurt en længere holdbarhed. Det aspekt falder også i tråd med den globale agenda, hvor der er fokus på madspild og på at mindske brugen af jordens ressourcer, siger hun:
”Statistikker siger, at cirka en tredjedel af den samlede mængde mad på globalt plan går til spilde. Kan du bruge naturens egne gode bakterier i stedet for tilsætningsstoffer og kemi, så er det helt fantastisk set i et globalt perspektiv. Det er noget af det, der især fascinerer mig i branchen: At man kan gøre noget godt for verden og samtidig drive en sund forretning. Det er en stor del af DNA’et hos os, og jeg tror på, at det er den vej, vi skal gå for at bidrage til en god økonomi herhjemme,” fortæller Lise Skaarup Mortensen.