For at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5°C har FN erklæret, at de globale emissioner skal halveres inden 2030. De seneste rapporter fra IPCC er ildevarslende: Vi nærmer os endegyldige vendepunkter. Disse prognoser efterlader lidt plads til passivitet, og effekten af klimaforandringerne mærkes allerede over hele kloden.
"Offentlige ledere indtager en unik position," siger Trine Pallesen, lektor ved CBS's Institut for Organisation. Hendes forskning fokuserer på opbygningen af markeder for vedvarende energi og styringen af bæredygtige overgange, hvilket giver værdifuld indsigt i, hvordan politiske beslutninger kan drive systemisk forandring.
"Deres beslutninger påvirker borgerne dagligt, fra drift og infrastruktur til ressourceforvaltning, og de valg, de træffer, har vidtrækkende konsekvenser. At ignorere den miljømæssige påvirkning af disse beslutninger underminerer ikke kun bæredygtighedsindsatsen, men sætter også livskvaliteten for fremtidige generationer og langsigtet modstandsdygtighed i fare."
Vi står ved en skillevej. Efterhånden som klimaforandringerne omformer økonomier, samfund og økosystemer, er ledere fra både den offentlige og private sektor under stigende pres for at reagere - og det er med hast. Risikoen ved passivitet bliver stadig mere tydelig.