“I deres bestræbelser på at producere vedvarende energi og fjerne CO2 fra samfundsøkonomien har udviklingslandene overset, hvordan det påvirker de marginaliserede befolkningsgrupper, og det kan gå hen og blive uholdbart for alle,” siger adjunkt Jacobo Ramirez fra Institut for Ledelse, Samfund og Kommunikation på CBS.
Forskningen, som er publiceret i the Journal of International Business Policy, opfordrer politikere og virksomheder til at genoverveje deres massive investeringer i vedvarende energi på vækstmarkederne for både at imødegå klimaforandringerne og samtidig opfylde verdensmålene.
Dekarbonisering af energisystemet
Energi bidrager i høj grad til klimaforandringerne, faktisk med omkring 60 % af drivhusgasudledningen i verden ifølge FN. Og det er selvom 770 millioner mennesker stadig ikke har adgang til elektricitet og yderligere 2,6 milliarder, hovedsageligt på vækstmarkeder, stadig er afhængige af fast biomasse som fx brænde.
Forskerne har undersøgt, hvordan investeringer i vindenergi har påvirket de oprindelige folk fra Isthmus of Tehuantepec i Oaxaca i det sydlige Mexico. Regionen har nogle af de mest kraftfulde vindressourcer i verden og er dermed blevet et hotspot for investering i vind.
Men i stedet for at skabe arbejdspladser, udvikling og moderne energi i området har Mexicos tilgang til fjernelse af CO2, såkaldt dekarbonisering, handlet om store investeringer, der har forgyldt de multinationale virksomheder og ladt de oprindelige folkeslag i stikken. Og det har skabt konflikt i lokalsamfundene og forårsaget social splittelse mellem modstandere af og fortalere for vindenergi.
Så selvom man umiddelbart skulle tro, at vindenergi baner vejen til en mere bæredygtig fremtid, har forskningen vist, at korruption, uansvarlighed og begrænset adgang for befolkningen til information om energi og miljø i Mexico har ført til offentlige høringsprocesser, der hverken lever op til mexicansk lovgivning eller internationale konventioner.
“Konflikterne i Isthmus-området kan stå i vejen for dekarbonisering, adgang til vedvarende energi og demokratiske beslutningsprocesser i energiomstillingen. For at opnå det 7. verdensmål skal man have bedre styring med energidemokratiet i en vækstøkonomi som Mexicos med gennemsigtige beslutningsprocesser, der tillader lokal medbestemmelse ift. energisystemer og investeringer,” tilføjer Jacobo Ramirez.