Faget har til formål at give en grundlæggende introduktion til offentlig økonomistyring samt en forståelse for økonomistyringens ledelsesmæssige udfordringer i offentlige organisationer.
Dit udbytte
- Forståelse for økonomistyringens grundlæggende rationale i den offentlige sektor
- Viden om økonomistyringsbegreber samt forskellige modeller og værktøjer
- Kompetencer til at reflektere over og løse ledelsesmæssige udfordringer forbundet med den økonomiske styring af offentlige organisationer
Om faget
Mange offentlige ledere oplever ikke at have tilstrækkelige ressourcer til at løse de ofte lovbundne fagprofessionelle opgaver. I dette fag sætter vi fokus på den offentlige økonomistyrings grundlæggende rationale samt de betingelser dette ofte sætter for jer som offentlige ledere. I vil komme til at stifte bekendtskab med en række forskellige begreber, modeller og værktøjer, som kan hjælpe jer til bedre at forstå, løse og reflektere over problemstillinger forbundet med økonomistyrings samt jeres øvrige ledelsesmæssige opgaver. Vi skal blandt andet kigge nærmere på nærmere på klassificeringen af omkostninger og udfordringerne forbundet hermed samt dets konsekvenser for det ledelsesmæssige ansvar. Vi skal tale om økonomisk styring af projekter, præstationsmålingen som den ’umulige’ opgave, ’spillet’ omkring rapporteringen af økonomiske resultater, samt brugen af økonomiske kalkuler i strategiske beslutningssituationer.
Temaer
- Økonomistyringens overordnede styringslogik
- Grundlæggende økonomistyringsmodeller og værktøjer
- Økonomisk styring af offentlige projekter
- Præstationsmåling, ledelse og motivation
- Rapportering af økonomistyringsinformation
- Økonomistyringens rolle i forandringer og reformer
Læringsform
Undervisningen vil være en blanding af traditionel forelæsning kombineret med gruppearbejde, oplæg, diskussioner og cases. Faget er tilrettelagt på en sådan måde, at selv deltagere med en minimal indsigt i økonomistyring kan følge undervisningen og tage et udbytte med. Faget er ikke et regneteknisk fag. Vi mødes én gang om ugen i en periode over fire uger. Undervisningen vil være temaopdelt.
Eksamen
Eksamensformen er en 30 min. mundtlig prøve inkl. votering og karakterafgivelse på baggrund af en
projektrapport på 10 til 15 sider. Projektrapporten udarbejdes med udgangspunkt i ét af fagets temaer
samt pensum generelt og kan være casebaseret.