Bliv bedre til at forstå frivillighed og civilsamfundet og de behov for øget samarbejde som det mere komplicerede velfærdssamfund kalder på. Få et teoretisk fundament for og konkrete eksempler på at etablere og drive forpligtende samarbejdsrelationer med civilsamfundsorganisationer og frivillige. Faget er udviklet sammen med Center for Frivilligt Socialt Arbejde (CFSA), som også bidrager med praksiserfaringer i undervisningen.
Dit udbytte
- Forståelse for udviklingen mod et mere kompliceret velfærdssamfund
- Indsigt i den offentlige, private og frivillige sektors rolle i løsningen af velfærdsopgaver
- Modeller for at indgå i langvarige partnerskaber med civilsamfundet
- Bevidsthed om betydningen af involvering af frivillige i opgaveløsningen
- Forståelse af forskellen på at involvere og lede frivillige og velfærdsansatte.
Om faget
Vi oplever i dag en bevægelse mod et mere og mere kompliceret velfærdssamfund, hvor der er eksempler på og politiske ønsker om at aktører i den offentlige, private og frivillige sektor i højere grad end tidligere indgår i samarbejder og partnerskaber om at løse samfundets velfærdsopgaver på en måde der sikrer kvalitet i ydelserne og værdighed for borgerne. Centralt i denne udvikling står involvering af frivillige i opgaveløsningen. Det kræver en særlig opmærksomhed på de samarbejdsformer og strukturer, som etableres mellem de offentlige organisationer og den frivillige verden. Som leder kalder det på en viden om den frivillige sektor, at kunne finde de relevante samarbejdspartnere, samt en bevidsthed om og redskaber til at definere grænserne mellem de ansatte og de frivilliges opgaver og ansvarsområder, når samarbejdet indgås. Der kan f.eks. være forskellige perspektiver på kvalitet og forskellige motivationsfaktorer, som man skal gøre sig klart, før et samarbejde eller partnerskab kan blive effektivt og langvarende.
Temaer
- Det frivillige sociale landskab
- Ledelse og motivation af frivillige
- Modeller for samarbejdsformer og formaliserede partnerskaber
- Forskelle og ligheder i værdier og kvalitetsforståelse
- Målsætning og -styring i samarbejdsrelationer på tværs af sektorer
Læringsform
Gennem en blanding af præsentationer af forskellige teorier for ledelse og organisering af samarbejdet mellem frivillige organisationer og kommunale forvaltninger og institutioner, samt workshops, faciliteret videndeling og erfaringsudveksling, dykker vi ned i den ledelsespraksis som etablering af partnerskaber med frivillige organisationer kalder på. Der vil være oplæg med erfaringer og perspektiver fra ledere fra både kommuner og civilsamfundet, og du vil som deltager få konkrete redskaber og modeller til at indgå i langvarige partnerskaber med civilsamfundet.
Eksamen
Skriftlig synopsis på 3-5 sider med disposition for dit eksamensemne. Mundtlig eksamen med underviser og intern censor (30 min. inkl. votering).