Årsag 2: Konkurrenceevne er kampkraftFor det andet er konkurrenceevne blevet lig med kampkraft på slagmarkerne mellem globale supermagter. I EU’s Competitiveness Compass formulerer Ursula von der Leyen det sådan: Europe’s competitiveness and what Europe stands for are inseparable.
Manglende konkurrenceevne og skrøbelige forsyningskæder gør os sårbare over for geoøkonomisk pression og fragmentering. Vi kan se, hvordan Rusland kan udnytte Europas afhængighed af olie og gas. Hvilke konsekvenser kan det få, at Kina ifølge Australian Strategic Policy Institute (ASPI) er verdensledende på 37 ud af 44 kritiske teknologier?
Det er fristende at konkludere, at EU er sakket bagud, fordi vi har været for fokuseret på ansvarlighed – what Europe stands for – og for lidt fokuseret på vores konkurrenceevne. Det ville dog være for letkøbt. Konkurrenceevnen er i EU’s Competitiveness Compass defineret ved treenigheden teknologi, bæredygtighed og sikkerhed.
Så når von der Leyen siger, at konkurrenceevne og EU’s værdier er uadskillelige, så går det begge veje. Løsningen er ikke at opgive ansvarligheden, men at dyrke og promovere den: Grønne løsninger, social innovation og ligestilling på direktionsgangene er ikke EU’s svaghed: De skal gøres til vores største konkurrencefordel.
Årsag 3: Virksomhederne har ansvaretFor det tredje er virksomhederne ikke kun et våben mellem supermagter, men også vores bedste våben i kampen mod vores største fælles udfordringer: Den grønne omstilling, den teknologiske udvikling og den kaotiske geopolitik.
Kompleksiteten bliver total, når det hele smelter sammen i en polykrise. Når vi omstiller vores bilpark med kinesiske batterier, styrker vores produktivitet med amerikanske AI-teknologier og udvider vores pulje af leverandører med oliestater.
Polykrisen tvinger virksomhedsledere til at navigere gennem det ene dilemma efter det andet, og selv med den klareste lovgivning vil deres svar påvirke os alle sammen – eksempelvis i takt med, at AI-, kvante- og bioteknologiske produkter bliver en del af vores hverdag.
Ansvarlig ledelse i konstante forandringerVi står pludselig i en virkelighed, der tryktester selv de mest gennemarbejdede ledelsesteorier og -værktøjer. Den bør få selv den dygtigste leder til at stoppe op og reflektere en ekstra gang: Hvordan udøver jeg ansvarlig ledelse?
Én vigtig erkendelse er, at de største udfordringer samler os. Selvom dit dilemma er unikt, så finder du højest sandsynligt de bedste svar sammen med andre.
I 2024 samlede CBS Leadership Centre’s tænketank 50 ledere fra forskellige sektorer: LEGO, Forsvarskommandoen, DR, Novo Nordisk og mange flere. Alle havde unikke situationer og ledelsesrum, men netop dette gjorde det tydeligt, at alle oplevede det samme krav: Politikere, kunder og samfundet har stadig højere forventninger til, at lederen handler ansvarligt gennem konstant forandring og komplekse udfordringer.
Den 20. marts 2025 var 80 ledere og eksperter samlet igen – nu med handelskrig, AI-revolution og oprustning i frisk erindring. Ledernes fælles oplevelse af høje krav til deres ansvarlighed er ikke blevet mindre i 2025. De skal manøvrere og finde forretningsmuligheder i th Circle of Wicked Risks.