Struktur: Uden en passende struktur risikerer bestyrelserne, at bæredygtighed hurtigt bliver glemt.Når jeg taler med bestyrelsesmedlemmer, bliver jeg ofte spurgt: “Bør vi overveje at oprette et bæredygtighedsudvalg?” Jeg mener ikke, at alle bestyrelser har brug for et sådant udvalg, men det kan være en god idé i visse sammenhænge.
Et udvalg er nyttigt, når en virksomhed har behov for (eller ønsker) hurtigt at opgradere og forbedre sin bæredygtighedsindsats, eller når den står over for en væsentligt ESG-udfordring, der er tæt forbundet med virksomhedens strategi. I sådanne tilfælde har bestyrelserne brug for et dedikeret rum til bæredygtighedsdiskussioner, hvilket kan etableres gennem et nyt udvalg eller ved at udvide et eksisterende udvalg. I de fleste tilfælde stræber bestyrelserne dog efter at integrere bæredygtighed i deres løbende diskussioner og beslutninger. Denne 'fulde integrationsmodel' er ideel, men den kræver, at bestyrelsen har flere medlemmer med ESG-kompetencer.
Mellemstore virksomheder kan ligeledes have et udvalg for bæredygtighed, for eksempel hvis de er meget påvirket af bæredygtighedsemner i forhold til risici og muligheder (f.eks. i forhold til de produkter, de sælger).
Mindset: Bestyrelserne har brug for en afbalanceret bæredygtighedsmentalitetStrukturer er vigtige, men selv den bedste struktur er ubrugelig, hvis en bestyrelse kun betragter bæredygtighed ud fra en compliance-mentalitet. I øjeblikket står bestyrelsesmedlemmer over for en bølge af europæiske bæredygtighedsregler, hvoraf mange har konsekvenser for bestyrelsesarbejdet. Naturligvis er reaktionen på disse nye regler ofte compliance. Men en compliance-fokuseret tilgang lægger for meget vægt på risikosiden af debatten. Bestyrelserne har brug for en afbalanceret bæredygtighedsmentalitet, hvor diskussioner om compliance suppleres med fokus på langsigtet værdi og vækstmuligheder.
Kompetencer: Grundlæggende forståelse for bæredygtighed er et mustBestyrelsesmedlemmer har ofte ikke (endnu) tilstrækkelige kompetencer inden for bæredygtighed. Det skal dog understreges, at de ikke behøver at være eksperter på området. Bestyrelsens rolle er at overvåge og vejlede virksomhedens bæredygtighedsarbejde, ikke at udføre det. Alligevel bør bestyrelsesmedlemmer have en grundlæggende forståelse af centrale begreber (f.eks. dobbelt væsentlighed) samt kendskab til nye love, så de kan danne sig en holdning til virksomhedens bæredygtighedsstrategi, på baggrund af et vist vidensgrundlag. De mest interessante diskussioner opstår, når bestyrelserne kobler ESG-risici og -muligheder til overvejelser om virksomhedens konkurrenceevne. Ligesom med finansiel information kræver dette både viden og evnen til at anvende denne viden korrekt.