Omtrent 40.000 af Danmarks små og mellemstore virksomheder står over for at gennemføre et generationsskifte inden for en overskuelig årrække. Ofte vil den generation, der står til at førevirksomheden videre have gode praktiske egenskaber og erfaring. Men den praktiske erfaring kan nemtkomme til kort, når først de sidder i chefstolen og skal lede en moderne virksomhed.
På Copenhagen Business School har de gjort sig tanker om, hvordan vi løser netop den udfordring.Deres bud er den nye uddannelse HD2 Business. På den oprindelige HD blev de første to år brugt på et erhvervsøkonomisk grundforløb efterfulgt af to års specialisering. Med den nye fylder den brede erhvervsøkonomiske del alle fire år. Det fortæller lektor ved CBS, Thomas Poulsen.
”Det, vi gerne vil med uddannelsen, er at styrke evnerne til at forstå og styre en virksomhed som én enhed. Hidtil har tanken været, at du først skulle forstå den helhed, som dit senere speciale skulle indgå i. Men vi ser et andet behov hos små og mellemstore virksomheder, som ikke er store nok til at havespecialiseringer i alle fagdiscipliner i huset. Her ligger ledelsesopgaven typisk i hænderne på færre personer, som derfor skal forstå og begå sig på tværs af fagdiscipliner.”
Ifølge professoren skal den nye generation af ledere klædes på til at arbejde i hele organisationen. Et godt eksempel er smeden, som efter nogle år har vist evner til også at sidde i chefstolen, eller datteren eller sønnen i en familieejet virksomhed, som kender virksomheden ud og ind via ren praktisk erfaring. Begge typer vil have gavn af en HD2Business.