Hør CBS Associate Professor Jimmy Martinez-Correa og Principal Analyst i Danske Bank Jacob Hvidberg Falkencrone fortælle om behavioural finance, og hvad investorere kan gøre for at handle mere rationelt.
Behavioural investing: Ubevidste fordomme og følelser
Investering er ikke kun drevet af kapital, men også følelser. Inspireret af videnskaben bag behavioural finance, ser vi nærmere på hvordan skjulte fordomme og formodninger påvirker både professionelle og private investorere.
Af CBS Executive EducationInvestering er følelser
Måske er du en af dem der stopper med at investere i krisetider. Måske solgte du dine aktier i Bavaria Nordic, så snart abekopper kom på dagsorden. Eller måske fulgte du heftigt med da GameStop-aktien skød i vejret og købte endda til sidst ind på idéen.
Valg som disse kan virke rationelle. Men i virkeligheden er de drevet af noget helt andet end tankens kraft – nemlig følelserne. Selvom mange vil mene, at de investerer baseret på tal og erfaring, så spiller følelser såsom frygt, spontanitet og adrenalinrus en rolle. Spørg bare dem der forsker, underviser og fascineres af Behavioural Finance.
”Mennesker har eksisteret i et par hundrede tusinde år og har med succes tilpasset sig og overlevet barske miljøer,” fortæller Jimmy Martinez-Correa, Associate Professor i Applied Microeconomics, Ph.d. på CBS. ”Mange af de følelser, og det vi kalder "biases", er faktisk indlejrede, ubevidste beslutninger for at undgå situationer, der kan dræbe os. I dag kan mennesker anvende de samme processer, som de brugte i tusinder af år for at undgå farlige rovdyr til at træffe beslutninger, når de investerer i aktiemarkedet.”
Det er i dag anerkendt, at markedets bevægelser ikke udelukkende er rationelle, og faget Behavioural Finance forsøger at forklare hvorfor. Det gør os ikke blot klogere på markedet, men også vores egen investeringsadfærd.
”At forstå bedre hvordan menneskelige følelser og skævheder driver vores beslutninger kan hjælpe os med at forudse beslutninger, der kan føre til økonomiske fejltagelser. For vi ved nu, at den beslutningsproces, som mennesker har brugt i tusinder af år for at overleve, måske ikke er det bedste værktøj til at træffe bestemte valg, vi står over for i dagens samfund.” fortæller Martinez-Correa.
Både private og professionelle investorer vil næppe indrømme, at de lader sig påvirke af ydre og indre omstændigheder. Men i praksis er det svært ikke at lade følelserne tage over. Martinez-Correa har et godt eksempel på dette:
”Du har måske et mål om at købe et sommerhus om 10 år. Du laver derfor for et år siden en investering med en 10-årig horisont, og når du ser på usikkerheden, og hvad der sker på aktiemarkedet nu, ser du en tendens, der peger mod en recession i den nærmeste fremtid. En naturlig impuls ville være at ændre kurs, lukke ned for den 10-årige investering og løbe væk med kontanterne (selvom du taber en masse penge), ligesom du ville løbe væk i naturen fra noget, der ligner et dødbringende rovdyr.”
Ved det kommende CBS Mangement Programmes event ’Behavioural investing: Uncovering hidden limitations and biases’ dykker vi ned i de skjulte mekanismer der influerer vores investeringer. Martinez-Correa, der også underviser i Behavioural Finance-kurset på HD, kommer til at belyse nogle af disse i sit oplæg.
”Jeg kommer til at tale om konceptet Behavioural Portfolios, som er en ramme, der hjælper individer med at træffe mere sunde økonomiske valg, når de bekymrer sig om ting, der går ud over risiko- og afkastdimensionerne ved investeringer. Fx kan folk bekymre sig om deres børns økonomiske stabilitet. Hvis jeg som forælder sætter nogle penge til side for at spare op til mine børns fremtid, er jeg måske ikke villig til at investere disse penge med samme risiko, som jeg gerne vil investere for mig selv. Eksemplet viser de dimensioner, investorer kan bekymre sig om, som ikke nødvendigvis er relateret til risiko- og afkastdimensionerne af investeringsmuligheder.”
Er nyt altid godt nyt?
Når det kommer til investeringer, så er der mange der kan lide at hoppe på de nyeste trends. Det ved Jacob Hvidberg Falkencrone, Principal Analyst hos Dansk Bank en hel del om, som også vil tale ved det kommende event.
”Både langsigtede og kortsigtede trends i markedet har stor betydning for privates adfærd og deres måde at investere på. Nogle af de langsigtede trends vi ser er fx større interesse for indeksbaseret investering, større fokus på bæredygtighed og øget efterspørgsel efter de investeringsprodukter, der inkorporerer ESG-faktorer. Det er mere langsigtede bevægelser, der over tid ændrer investorernes porteføljer.
Vi ser dog også i høj grad, at kortsigtede trends eller hypes kan have stor effekt. Vi så en masse private gå ind i højrisikoinvesteringer som meme-stocks eller krypto da det var oppe i tiden, og generelt ser vi nogle gange tendenser til flokmentalitet blandt private. Det vil sige, at investorer kaster sig over det som er hot lige nu, primært drevet af følelser og eufori snarere end langsigtet analyse.”
Apropos trends, så er bæredygtige investeringer oppe i tiden. Men lysten og viljen til at investere bæredygtigt må komplementeres af strategi og rationale, mener Martinez-Correa.
“Mange mennesker bliver opmærksomme på bæredygtige investeringer gennem en ven eller en, de stoler på, eller måske har de hørt det i nyhederne eller i deres sociale medier,” siger Martinez-Correa. ”Normalt kommer disse oplysninger, de observerer, i form af nyheder som ’virksomhed X har høje ESG-vurderinger, og det er en fantastisk investeringsmulighed’ eller kommentarer fra venner som ’jeg har investeret i disse få grønne virksomheder og har tjent store penge med dem i det forløbne år’.
Problemet med dette er, at det normalt udmønter sig i tendensen til at investere meget i få eller én aktie, hvilket koncentrerer risikoen uden at tænke meget over langsigtede finansielle mål og individuelle karakteristika ved investorernes økonomiske status. Behavioural Portfolio-rammen er en måde at gennemtænke disse typer valg og træffe mere sunde økonomiske beslutninger.”
Gennem sit arbejde med at sikre at private investorer det rette grundlag for en vellykket langsigtet investering, ser Falkencrone også hvordan bæredygtighed fylder.
”Der er uden tvivl sket en stor stigning i efterspørgslen og interessen for at investere mere bæredygtigt hos private investorer, særligt i de yngre segmenter. Det oplever vi både, når vi taler med kunderne, og når vi ser på, hvad de køber ind i. Her er et tema som grøn energi meget populært. Rigtig mange investorer tilkendegiver stor interesse for bæredygtighed, men ikke alle får fulgt op på det. Her tror jeg, det er vigtigt med endnu mere oplysning og uddannelse af kunderne omkring bæredygtig investering, da det ikke altid er helt sort/hvidt, hvilket nogle gange kan gøre det vanskeligt at forholde sig til.”
Få strategi på dine impulser
Ifølge Falkencrone er første skridt til at blive mere bevidst om sine handlingsmønstre, at erkende dette: man handler højst sandsynligt ikke helt rationelt, når man boltrer sig på de finansielle markeder.
“Det er desværre ofte lettere sagt en gjort, men det vigtigste man kan gøre som investor er at lægge følelserne på hylden og gå mere rationelt til værks. Derfor er det vigtigt, at man får taget sine forholdsregler, spredt sin investering godt ud og lukket af for unødvendig støj. Husk på, at investering er en langsigtet disciplin, og at din succes skal måles på den skala. Ikke om du er oppe eller nede for dagen, måneden eller året for den sags skyld. Investering tager tid, så lad være med at panikke over kortsigtede udsving eller sidde og tjekke depotet flere gange om dagen.
I gennemsnit er aktiemarkedet nede ca. hver anden dag, og det gør det bare sværere at holde hovedet koldt. Markedet svinger over tid, det har det altid gjort og vil altid gøre. Historien har dog vist, at det over længere horisonter altid har genvundet det tabte og mere til. Et konkret råd til at undgå unødige ændringer i din investering kan være, at skrive din strategi ned. Hvis du ønsker at sælge ud, så gå ind og vurder om der er noget fundamentalt, der har ændret sig. Hvis ikke, så hold fast.”
Hvis du fandt dette emne interessant, så tilmeld dig via formularen herunder, så du ikke går glip af vores næste events.
Når du tilmelder dig via formularen sikrer du nemlig, at du fremover modtager personlige invitationer til vores fremtidige events.