Oplægsholder og CBS Studielektor Dr. Poornima Luthra fortæller om inklusion og følelsen af at høre til på arbejdspladsen, samt hvordan man bliver en aktiv ally for sine kolleger.
Sådan skaber du inklusion på arbejdspladsen
Følelsen af inklusion og af at høre til kommer ikke til live gennem en strategi. Den skal eksekveres mellem medarbejdere – i det daglige, i samtaler og ved kaffemaskinen.
Af CBS EfteruddannelseHvis du har en hjerne, har du bias
Vores arbejdspladser er under forandring: Fænomener som The Great Resignation, fire-dages arbejdsuge og quiet quitting fremhæver alle vigtigheden af medarbejdernes trivsel og kravet om en ordentlig arbejdsplads. Derfor er inklusion og følelsen af at høre til på arbejdspladsen mere vigtigt end nogensinde.
Men hvorfor? Undersøgelser viser, at diverse og inkluderende arbejdspladser fører til højere indtægter, bedre innovationskompetencer og mere divers rekruttering (Great Place to Work). At mærke et tilhørsforhold til arbejdspladsen, oftest muliggjort gennem inklusion, fører til en stigning på 56% i præstation, et fald på 50% i omsætningsrisiko og et fald på 75% i medarbejderes sygedage (BetterUp).
Så hvordan fordrer vi ikke blot inklusion, men også gør den autentiske for ikke kun vores kolleger, men os selv og arbejdspladsen som helhed?
Studielektor ved Copenhagen Business School
Dr. Poornima Luthra er forfatter til 'Diversifying Diversity: Your guide to being a active ally of inclusion in the workplace' og 'The Art of Active Alyship', og står bag HBR-artiklerne 'Do your global teams see DEI as an American problem?' og ‘7 ways to practice active allyship'.
Poornima er anerkendt af Thinkers50 som én af 30 tænkere, hvis ideer vil have en vigtig indflydelse på ledelsestænkningen i fremtiden. Poornima er også modtageren af Professional Women of Color Denmark 2021 Impact-prisen og en finalist i Trailblazer-kategorien af 2022 Nordic Blaze Inclusion Awards.
Poornimas arbejde i DEI fokuserer på at udvide dimensionerne af mangfoldighed med vægt på intersektionalitet, bemyndigelse af individer til at være aktive allierede for inklusion og muliggøre inkluderende ledelse.
Inclusion and Belonging Lead ved Tiimo
Beaux Miebach (de/dem) er queer, trans og neurodivergent og arbejder hos Tiimo, en dansk neuroinclusion startup. Beaux er tysk-amerikaner og voksede op mellem Tyrkiet og De Forenede Arabiske Emirater, inden de studerede i USA og i sidste ende flyttede til Danmark.
De har en baggrund inden for restauration men efter at have følt sig desillusioneret af fine dining-verden, gik de over til at udforske deres andet kald: lighed.
Beaux er passioneret omkring intersektionel retfærdighed og bruger som Tiimos Inclusion and Belonging Lead deres tid på at skabe forbindelser med og advokere for neurodivergerende mennesker.
Hvis du fandt dette emne interessant, så tilmeld dig via formularen herunder, så du ikke går glip af vores næste events.
Når du tilmelder dig via formularen sikrer du nemlig, at du fremover modtager personlige invitationer til vores fremtidige events.