Undervisning foregår som to dage på internat og to dage på CBS.
Formål
Bliv bedre til at forstå, hvilket ledelsesrum, du har og skal have udviklet for at være en effektiv velfærdsstrateg.
Hør underviserne fortælle om fagets indhold:
Dit udbytte
- Viden om, hvad der konstituerer komplekse velfærdsproblemer.
- Metoder til at agere strategisk på komplekse velfærdsproblemer i krævende faglige og politiske miljøer
- Indsigt i, hvordan økosystemet omkring velfærdsopgaven kan mobiliseres til gavn for både borger og kommune
- Redskaber til at lede op mod det politiske niveau af interesser og alliancer.
- Redskaber til at arbejde med ressourceallokering og -mobilisering på nye måder.
- Viden og afprøvede kompetencer indenfor organisering, innovation, frisættelse og strategisk ledelse, rettet specifikt mod den kommunale omstilling
Om faget
I dagens Danmark er velfærdsmodellerne udfordret og velfærdsleverancerne er under et meget stort pres. Dette har mange årsager: forventningerne til velfærden er i vækst, demografien forandrer sig, ressourcerne er under pres, der er mangel på arbejdskraft, bureaukratiet vokser, og endelig er velfærdsproblemerne måske mere komplekse end tidligere.
Især kommunerne står i første linje til de aktuelle udfordringer. Vi ser især i dag, at kommunerne er presset på ikke mindst ungeproblematikker (mistrivsel, specialtilbud og manglende uddannelse), ældreområdet (flere ældre, multisygdomme osv.), klimadagsordenen og mangel på arbejdskraft. Mange af udfordringerne kan karakteriseres som komplekse og ’vilde problemer’, som kun bliver mere udfordrende, når vi begynder at arbejde med dem i praksis.
Her kræves et strategisk ledelsesarbejde, der kan udvikle nye ledelsesrum, organisationsmodeller og samarbejdsformer. Organiseringen skal gentænkes, både lokalt i forhold til kommunens eksisterende kultur og organisation – og i forhold til samarbejdspartnere i den geografiske ramme, hvor problemet skal løses. Det kræver, at kommunerne kan skabe samarbejde på tværs af egne forvaltninger, sektorer og i samspil med øvrige aktører uden for kommunen.
Temaer
- Strategisk ledelse i politiske miljøer
- Komplekse og vilde samfundsproblemer
- Organisering mellem bureaukrati og relationer
- Kompleksitet og adaptiv ledelse af velfærdsudvikling
- Hverdagsinnovation, spredning af ideer og skalering af metoder og løsninger.
- Økosystemer og missionsorienteret strategi og innovation
Læringsform
Som deltager skal du arbejde med en konkret strategisk udfordring, der skal være af strategisk vigtighed for din organisation og forankret hos din chef. Faget vil være praksisorienteret på et solidt teoretisk og metodisk grundlag. Undervisningen er en vekselvirkning mellem oplæg fra underviserne, aktiv involvering af deltagerne i plenum og feedback i grupper på arbejdet med egne problemstillinger.
Eksamen
Individuel skriftlig opgave på 5 sider. Mundtlig gruppeeksamen med underviser og intern censor (20 min. pr. gruppedeltager).