Har man prøvet at miste sit job, ved man, at det kan have vidtrækkende konsekvenser. Udover at man mister socialt netværk og noget at stå op til hver dag, kan en fyring have langvarige økonomiske konsekvenser. Det har studier siden 1990’erne dokumenteret igen og igen.
Alligevel har ingen undersøgt, om der er forskelle i, hvordan jobtab påvirker mænd og kvinder – før nu.
Et nyt studie, som er blevet publiceret i tidsskriftet Labour Economics, viser at kvinder oplever større risiko for arbejdsløshed og lavere indtjening i de første to år efter jobtab sammenlignet med mænd.
Bag undersøgelsen står postdoc på Copenhagen Business School, Anne Sophie Lassen og Ria Ivandić fra London School of Economics.
Kvinder mister større indkomst end mænd
Ved at se på dansk data fra en række massefyringer i produktionssektoren fandt de, at kvinder oplever en 45 % større risiko for ledighed efter at have mistet deres arbejde. Desuden viste deres forskning, at kvinder også mister en betydeligt større del af deres indkomst i forhold til mænd efter en fyring.
”Forskellene eksisterer primært i de to første år, hvorefter de forsvinder. Men først seks år efter en fyring var de mennesker, som mistede deres job i massefyringer tilbage til deres udgangspunkt, og det gælder for både mænd og kvinder,” forklarer Anne Sophie Lassen.
En væsentlig faktor, der bidrager til forskellen mellem mænd og kvinder, er forskelle i erfaring og uddannelsesniveau. Kvinder i produktionssektoren har typisk et lavere uddannelsesniveau end mænd, hvilket kan have flere negative konsekvenser.
”Det lavere uddannelsesniveau har konsekvenser for kvinder som mister deres job. Hvis man maksimalt har en gymnasial eksamen – i modsætning til fx. en faglært – eller en universitetsuddannelse - som mange af disse kvinder har, har man sværere ved at finde et nyt job,” forklarer Anne Sophie Lassen og påpeger, at hvis kvinder havde haft samme uddannelsesniveau som mænd, ville forskellen være reduceret med 1/3.