Når Signe ser på sin egen karriere, ser hun ikke kun et mål om at forebygge kriminalitet, men et ønske om at forstå, hvordan samfundet møder de borgere, der er eller i risiko for at ende i kriminalitet. I sin tid som leder af Den Korte Snor og nu som leder af det kriminalpræventive område i Høje Taastrup Kommune, har hun arbejdet med at udvikle nye måder at forstå og håndtere kriminalitetsforebyggelse på. For Signe er offentlig ledelse ikke bare et spørgsmål om at løse konkrete problemer, men også om at forstå og reagere på de systemiske udfordringer, som opstår, når vi prøver at løse samfundets mest komplekse problemer.
Den mellemskabende organisation: En nytænkning i offentlig ledelse
Signe Katholm Tholstrup Madsen har i mange år arbejdet indenfor det kriminalpræventive område, hvor hun både har skullet agere leder på det nære og systemiske niveau. Den kompleksitet blev fundamentet for hendes masterprojekt, som netop har vundet Masterprisen på MPG.
af Master of Public GovernanceSignes masterprojekt på Master of Public Governance handlede ikke kun om at skrive en opgave, men om at udforske en ledelsesmetode, som hun selv kunne anvende i sin egen praksis. "Det var et forsøg på at højne min egen forståelse for min organisation. Jeg havde fulgt faget 'Gentænk De Kommunale Velfærdsstrategier', og var egentlig blevet så grebet af det her med at tænke offentlig ledelse og offentlig værdiskabelse på nye måder, at jeg havde lyst til at dykke videre i det," siger hun. Opgaven centrerede sig om den såkaldte "mellemskabende organisation" – en betegnelse, som hun sammen med sin vejleder, Christian Tangkjær, udviklede for en type organisation, der faciliterer partnerskaber uden nødvendigvis selv at være en del af dem. Det kan lyde abstrakt, men i praksis handler det om at skabe et system, hvor forskellige aktører på forskellige niveauer kan arbejde bedre sammen for at skabe en helhedsorienteret indsats, i stedet for at de hver især arbejder med deres egen kerneopgave.
Som Signe forklarer, er det afgørende, at denne organisation har en forbindelse til et lokalt praksisniveau, tæt på borgerne, fordi de to dimensioner – den strategiske og den konkrete – gensidigt kvalificerer hinanden. Denne forståelse har hun bragt med sig ind i arbejdet i Høje Taastrup, hvor hun i dag leder det kriminalpræventive arbejde, der spænder bredt fra at løse de akutte og borgernære opgaver til det tidligt forebyggende, systemiske koordineringsarbejde, kriminalitetsforebyggelse og systemproblemer.
"Vi har en demokratisk forpligtelse, og vi har en etisk forpligtelse, fordi vi tager et ansvar fra nogle borgere, og giver det tilbage igen."
Signe Katholm Tholstrup Madsen
Signe har arbejdet inden for det kriminalpræventive område i over syv år og har set, hvordan kriminalitetsforebyggelse ofte bliver forstået som en isoleret indsats. Men hendes erfaring har vist hende, at for at skabe bæredygtige løsninger på kriminalitet, skal arbejdet forstås som en del af et større system. "Jeg interesserer mig for den måde, vi straffer på, og den måde, vi organiserer straffen på," siger hun og tilføjer, at hendes interesse går langt ud over kriminalitetsbekæmpelse. For hende handler det om, hvordan samfundet imødegår kriminelle handlinger og genintegrerer mennesker, der har begået forbrydelser.
Hendes opgave har været fokuseret på at udvikle et ledelsesparadigme, der ikke kun reagerer på kriminalitet, men samtidig arbejder på at forstå og løse de systemproblemer, der ligger til grund for kriminalitet. Ifølge Signe kræver kriminalitetsforebyggelse, at vi ser på, hvordan alle aktører – fra myndigheder til civilsamfundet – kan arbejde sammen for at skabe varige løsninger. Det betyder ikke nødvendigvis, at den kriminalpræventive organisation skal være en del af partnerskaberne, men i stedet kan den have en faciliterende rolle for at løse systemiske problemer, der ligger udenfor organisationens umiddelbare og synlige kerneopgave.
For Signe er den mellemskabende organisation ikke blot et organisationsbegreb, men en måde at sætte ord på en forpligtigelse: ”Når vi bedriver offentlig ledelse, så har vi en særlig forpligtelse til at løse opgaverne på tværs. Vi har en demokratisk forpligtelse, og vi har en etisk forpligtelse, fordi vi tager et ansvar fra nogle borgere, og giver det tilbage igen. Det ansvar kan vi ikke isolere i siloer, fordi vi har nogle budgetter, og vi har nogle målsætninger, nogle KPI'er, der skal overholdes. Der må være noget, der er større end det. Det er en meget, meget stærk drivkraft for mig. Det er dér, det bliver sjovt at lave offentlig ledelse," siger hun med et smil, og hendes entusiasme for arbejdet er tydelig.
Hendes erfaring som leder har lært hende, at offentlig ledelse også kræver en dyb forståelse af, hvordan man skaber et samarbejdende økosystem, hvor aktørerne ikke nødvendigvis har en umiddelbar gevinst af samarbejdet, men kan se de langsigtede fordele ved at dele ressourcer og løse systemproblemer sammen. "Det handler ikke om, hvem der tager æren, men om vi løser problemerne sammen," siger hun.
Selvom hun har opnået meget i sin karriere, er Signe langt fra færdig. Hendes dybe interesse for offentlig ledelse og kriminalitetsforebyggelse er kun vokset gennem årene. "Jeg vil hele tiden forstå mere," siger hun, og hendes refleksion over masterprojektet har åbnet op for nye måder at se på ledelse. Selvom hun mener, at hun har opnået en solid forståelse gennem sin masteruddannelse, ser hun allerede nu frem til muligheden for at dykke ned i nye emner.
"Jeg kunne godt tænke mig at komme i gang med noget igen på et tidspunkt," siger hun og understreger, at hun vil fortsætte med at udvikle sig fagprofessionelt og som leder. Denne nysgerrighed og lyst til konstant at lære og udfordre sig selv er med stor sandsynlighed en af grundene til, at hendes masterprojekt endte med at blive tildelt MPG Masterprisen.
Forår 2022
Grundfag
MPG intro- og udviklingsforløb
Kernefag
Forandringsledelse
Kernefag
Kommunikation og ledelse
Efterår 2022
Grundfag
Ledelsesudviklingsforløb
Kernefag
Strategisk ledelse
Kernefag
Resultatorienteret lederskab
Forår 2023
Pause
Efterår 2023
Pause
Efterår 2024
Masterprojekt
Masterprojekt
Fag på MPG: Gentænk de kommunale velfærdsstrategier
MPG-underviserne Christian Tangkjær og Dorte Bukdahl inspirerer dig til at undersøge, hvilket ledelsesrum du har og skal have udviklet for at være en effektiv velfærdsstrateg. Se videoen og hør om dit udbytte af faget "Gentænk de kommunale velfærdsstrategier".
På Master of Public Governance sætter du retningen for din egen master, ligesom du bliver rustet til at sætte retning for hele den offentlige sektor.